Oude wonden transformeren

Geplaatst door:

Oude wonden Transformeren

Ik zie dat als je ‘zielen-les’. Daar bedoel ik mee dat je er velen jaren en levenslessen over zal doen om in te zien wat er nu toch steeds gebeurt in je leven en waarom dat gebeurt. Waarom ben jij geboren in de situatie, je omgeving, jouw leefwereld, zoals deze was? Waarom heb jij als ziel ervoor gekozen in deze setting geboren te worden?
Daar waar jij geboren bent, ontvang jij de lessen welke je in je leven mag uitwerken. Je ontvangt ze op de manier zodat jij bijna gedwongen wordt om er iets mee te gaan doen. Doe je er niets mee? Dat is ook okay en geheel je vrije keuze. Dan blijven de lessen zich herhalen, op verschillende manieren, steeds vanuit een ander perspectief.

Onthoud altijd dat het niet mórgen al volbracht hoeft te zijn! Je hebt een zielen-les te leren. Daar mag je zo lang over doen als jij nodig hebt. Misschien zelfs heel je leven. Daar is niets goed of fout aan. Ga uit het oordeel naar jezelf toe. Daarmee blok je juist je zielenlessen…
Maak jij je de lessen eigen, oftewel durf jij je levenslessen onder ogen te komen en te onderzoeken? Dan zal jij uitgroeien tot inspiratiebron voor anderen om ook hun lessen aan te gaan. Dat hoeven niet dezelfde lessen te zijn, het gaat om de energie van heling, inspiratie en levenskracht welke jij dan gaat uitstralen. Je laat als het ware aan de ander zien dat er altijd een bron is om uit te creëren.

Laatst zag ik in een documentaire over Madonna. Zij hield een betoog voor Michael Jackson. Overigens erg mooi en recht uit haar hart. In dat betoog benoemde zij o.a.: “jij was al op je 6e een kindsterretje, waardoor je geen kind meer kon zijn en dus de rest van je leven op zoek was naar dat gevoel om kind te kunnen zijn”.Madonna zei over zichzelf dat haar moeder overleed toen zij 6 jaar was. De rest van haar leven is ze op zoek gegaan naar een ‘moeder figuur’. En tegelijkertijd is zij als moeder extreem aanwezig in het leven van haar kinderen.

Twee manieren.
Datgene wat je vroeger miste kan op twee manieren tot uiting komen in je leven. Ten eerste het continue zoeken bij anderen om jezelf te ‘voeden’ en ten tweede, dat kan tegelijkertijd, het gemiste extreem overmatig toepassen in je directe omgeving. Dat gaat allemaal onbewust! Het is een soort systeem van waaruit je handelt. Je geeft voor jezelf weer dat je ‘het nodig hebt’ en ‘dat je het heel goed doet’.
Kortom; wat je vroeger hebt gemist, daar ga je de rest van je leven naar ‘op zoek’. Je bent er onbewust op gefocust. Zolang je vanuit dat systeem handelt verlies je energie. Hoe goed, liefdevol en positief je bedoelingen ook zijn.

Oude Pijn
Hoe kan dat? Je handelt vanuit een pijnpunt wat door je gedrag gevoed wordt. Op dat pijnpunt ligt onbewust je focus, zodat je energie daarop gericht is. Daarmee voed je de wet van aantrekking. En trek jij als vanzelf je levenslessen aan die je díe pijn zullen laten ervaren.
Zodra je het wel bewust wordt, zijn er nog een aantal stappen nodig om het te helen bij jezelf en vervolgens een aantal stappen om het om te buigen naar een kracht. Maar dat is goed te doen! Soms met wat hulp…..

Hoe ontstaan oude wonden?
Ik ga er vanuit dat jij (als ziel) kiest om bij een bepaald gezin, in een bepaalde situatie geboren te worden. Om daarmee de voedingsbodem te leggen van je levenslessen.
Wanneer bijvoorbeeld je vader of moeder niet de vaardigheden hadden of hebben om zich (emotioneel) te verbinden met jou, kan het zijn dat er ergens in jou een bepaalde leegte is ontstaan, die je zelf maar niet kan vullen. Je blijft (onbewust) op zoek naar iemand die je dat gevoel (tijdelijk natuurlijk) geeft. Omdat het een ‘wond’ is, kan de ander alles geven wat hij of zij in zich heeft, maar het zal nooit genoeg zijn. Er komt dan altijd een moment dat jij vindt dat de ander je tekort doet.
Daar kan een ruzie of zelfs een scheiding door ontstaan. Omdat je een teleurstelling voelt. Waarom voel je dat? Omdat de ander met zijn/haar energie jou tijdelijk energie heeft gegeven. Je leegte werd ‘opgevuld’. Maar diegene blijft dat op zijn/haar eigen manier aan jou geven, niks meer en niks minder, waardoor jij eraan gewend raakt en het lijkt alsof het er niet meer is. Je kan het vergelijken met een verslaving. Je hebt steeds meer nodig van de ander om jou te voeden.

Andere situaties.
Dat kan ook bij bijv. een vereniging of je werk zijn. Eerst voel je je heerlijk en op je plaats door alle aandacht en leuke mensen, maar na een aantal jaren lijkt het alleen nog maar tegen te werken. Het kost energie. Je gaat dan weer op zoek naar de volgende uitdaging. Oftewel, je stapt in een volgende cirkel met uiteindelijk het zelfde resultaat.
De leegte die ontstaat kan als een diepe eenzaamheid voelen. Of wantrouwen. Maar ook een gevoel van onveiligheid. Van alles eigenlijk, het is maar net wat jouw zielen-les is. Hoe jij het voor jezelf weergeeft.

Zelfde les.
Je ontmoet vervolgens automatisch iemand die op dat moment ook eenzaam is of wantrouwen voelt naar het leven. Zo werkt de wet van aantrekking. Die energie ‘voed’ je dan bij elkaar, wat heeeel fijn voelt, maar na een poosje is het weer ‘gewoon’ en ervaar je het als een tekort. Het is dus eigenlijk het tekort in jezelf.

Nog een voorbeeld van oude wonden:
Stel dat je heel je jeugd moest meewerken in het familiebedrijf. Niks mis mee hoor, ‘hard werken’! Maar wanneer het zo was dat jij daardoor niet met je vriendjes kon spelen (omdat er steeds weer iets was wat even snel afgemaakt of nog geregeld moest worden) of niet naar muziekles of op voetbal mocht omdat 3x p.w. trainen qua tijd niet in te plannen was in het werkschema, heb jij een bepaalde ontwikkeling gemist. Een bepaalde vrijheid. Wat je later in je leven daardoor kan ontwikkelen is dat je erg veel vrijheid nodig zal hebben, omdat je een ‘onvrij gevoel’ in je hebt. En al die leuke dingen die er nu zijn wil je niet meer mislopen. …en nog erger… je kan deze zelfs niet als leuk/voldoening ervaren! Je doet dan waarschijnlijk wel heel erg veel leuks, maar je ervaart het als ‘normaal’. Een buitenstaander zal waarschijnlijk denken/zeggen “goh wat doe jij toch veel”. En jij ervaart het als ‘helemaal niet veel’ of ‘normaal’.
Dat komt omdat je diep van binnen een ‘onvrij’ gevoel in je hebt. Een onbewust gevoel blijft overheersen van dat mag/kan niet…. ‘Er moet eigenlijk nog iets anders’. Terwijl dat niet zo is!! Gek toch?! Je blijft die emotie, dat gevoel ervaren bij alles wat je doet. Zo ga je steeds verder in ‘vrijheid creëren’ en de mensen om je heen (die je een gevoel van verplichting geven en benoemen dat je zoveel doet) van je afstoten.
Omdat mensen die dicht bij je staan je bewust maken van je oude wond die je steeds weer wilt ontlopen. En juist, doordat je overal bij wilt zijn, omdat je continue het gevoel hebt dat je misschien iets mist, geeft het je vervolgens een bepaalde druk zodat je je dan weer onvrij voelt. Je loopt in cirkeltjes!
Combineer deze onvrije gedachten eens met een gezin…en je begrijpt dan wel wat er kan gebeuren!

Energie.
Het is de energie die in jou zit! Je hebt de energie (de emotie) van de beperkingen van toen, meegenomen naar je leven nu. Terwijl je nu wellicht alle vrijheden hebt gecreëerd, die je maar wensen kan. En toch blijft dat gevoel van ‘iets missen’ of ‘onvrij’ aan je knagen. Het blijft de boventoon voeren.
Wanneer je daar aan toe zal geven, zul je ‘vervelende’ levenslessen doormaken omdat je steeds opnieuw mensen aantrekt die een gelijksoortige energie hebben. Dat hoeft niet op dezelfde manier te zijn ontstaan, het gaat dan om ‘het beperkende/onvrije gevoel’. Deze mensen zullen je aansturen het avontuur aan te gaan. Jij mag zelf invullen wat dat in combinatie met werk/gezin teweeg kan brengen, juist omdat in de situatie werk/gezin verantwoordelijkheden zijn die als een verplichting voelen en dus je oude wond laat voelen.

Zelfde situatie.
Het bijzondere is, zodra je een wat diepere verbinding met die nieuwe mensen aangaat, je weer op hetzelfde niveau van verbinding komt als vroeger in je jeugd. En daar voel je dan dus weer die beperking! Het cirkeltje is dan weer rond en het begint opnieuw. Je voelt je beperkt, wordt onrustig, wil vrijheid, de ander ‘gaat aan je trekken’ (is niet zo, maar zo ervaar je dat) en je ontmoet weer iemand of een situatie die het avontuur in je wakker maakt.
Ik heb nu als voorbeeld vrijheid gebruikt, maar je kan natuurlijk ook ‘eenzaamheid’, ‘emotionele afhankelijkheid’, ‘er is voor mij geen liefde genoeg’, ‘onderschatting van je eigen kunnen’ en nog veel meer andere emoties of een combinatie daarvan invullen.

Welke Les?.
Wat mocht jij niet als kind? Waarin werd jij niet begrepen door je directe omgeving? Wat waren je verplichtingen of te grote verantwoordelijkheden? Wat miste jij? Waarin voelde jij je achtergesteld? Waarin werd jij niet gezien? Ik zeg hiermee niet dat het de schuld is van je ouders! Ik zeg hier alleen maar dat je een wond hebt welke mag worden geheeld. Je ouders hebben wellicht alles gedaan wat in hun macht en overtuiging lag je een zo goed mogelijke jeugd en opvoeding te geven. Hoe jij nu leeft en hoe jij je nu voelt, dat is nu je eigen verantwoordelijkheid.
Ook de mensen wie jij op dit moment om je heen hebt gecreëerd kan je nooit ‘de schuld’ geven van hoe jij je nu voelt. Dat is vaak erg lastig! Dat weet ik ook wel:-) De ander de schuld geven is de makkelijkste weg, maar daar leer je niks van! Daarmee blokkeer je je zielen-lessen. Dat is tijdelijk wel fijn, maar op een gegeven moment is het tijd om naar jezelf te kijken.

Verantwoordelijk.
De enige die verantwoordelijk is voor jouw leven, dat ben jij! Wanneer je je wond omzet in kracht zal je een voorbeeld en inspiratiebron zijn voor velen! Je begrijpt natuurlijk wel dat wanneer je iemand aantrekt vanuit kracht je een heel ander soort relatie zal krijgen dan wanneer je iemand aantrekt vanuit je wonden.
Iemand aantrekken vanuit oude pijn zal deze oude pijn uiteindelijk bevestigen om je wederom de kans te geven deze pijn bewust te maken en te helen. Je creëert onbewust met elkaar situaties waardoor je het steeds weer zal voelen. Dat kunnen pijnlijke levenslessen zijn! Veel relaties zijn daar niet tegen bestand. Wanneer je relatie daar wel tegen kan, zal je uiteindelijk door de vele lessen een diepere liefde naar elkaar gaan voelen. Een liefde met geheelde wonden en daardoor zonder verwachtingen en dus onvoorwaardelijk.

Hoe kan je deze oude wonden helen?
Maak het je bewust! Dat is de eerste stap. Veroordeel jezelf niet meer dat je ‘zo stom doet’. Maar accepteer! De energie van die pijn zit nu eenmaal in je, dus accepteer het. Daarmee accepteer je jezelf en maak je de weg vrij zodat anderen je ook zullen gaan accepteren om wie jij bent! Dat is een mooi begin.
Ga op onderzoek uit; wat wil ik nu eigenlijk van de ander? En geef dat vervolgens aan jezelf. Jij bent echt de enige wie deze oude wond kan helen. Je geliefden om je heen zijn alleen maar spiegels die jouw energie reflecteren en je wonden voeden (zodat jij ervoor weg kan lopen) en laten voelen (zodat jij kan gaan helen).
Ontdek wat jij vroeger hebt gemist, en dus ook nu mist in je leven.
Geef het aan jezelf op de manier zoals jij het van een ander zou willen ontvangen of hoe jij het aan een ander zou willen geven. Daarmee zal je uiteindelijk een enorme onuitputtelijke krachtbron in jezelf ervaren. Wat denk jij wat dat met je leven zal doen?
Ik wens je kracht & wijsheid om je wonden in te kunnen zien.
En vervolgens veel liefde en acceptatie voor jezelf om je wonden te kunnen helen.
Afbeelding

Share
3

Reacties

  1. mariska  januari 26, 2018

    ja heel herkehn baar allemaal….ik heb inmiddels geleerd om van mezelf te houden en goed voor mijzelf te zorgen.
    als je het jezelf niet kan geven….kan je het ook de ander niet geven.zo binnen zo buiten

    antwoorden

Plaats een reactie


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.